" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

-1/5. Κάνε κάτι απλό για ...την Εξοικονόμηση Ενέργειας!

Ο σημερινός πολιτισμός βασίζεται στην υπέρμετρη κατανάλωση ενέργειας. Τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας ξοδεύονται για τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων και τις μετφορές. Από όλους μας χρειάζονται τα μικρά εκείνα βήματα με τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και τον καθημερινό τρόπο της ζωής μας για μια πιο ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και καλύτερη ποιότητα ζωής, μέσα από την εξοικονόμηση των ενεργειακών μας αναγκών .
-Μεταφορές: Χρησιμοποιούμε για τη μετακίνησή μας κυρίως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Φωτισμός: Αλλάζουμε του κοινούς λαμπτήρες φωτισμού με εκείνους χαμηλής κατανάλωσης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, εξοικονομώντας ενέργεια γύρω στο 55%. Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμένα εκεί όπου δε χρειάζονται. Κατά την ημέρα αξιοποιούμε και εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το φως του ήλιου για φωτισμό.
-Κλιματιστικά: Η βέλτιστη απόδοση του κλιματιστικού είναι ουσιαστικός παράγοντας εξοικονόμησης ενέργειας. Ρυθμίζουμε τις θερμοκρασίες σε ανεκτά όρια. Φροντίζουμε να περιορίσουμε τις απώλειες σε θερμανση και ψύξη. Με την περιοδική συντήρηση η κατανάλωση είναι μικρότερη.
-Κουζίνα και Φούρνος: Φροντίζουμε και ελέγχουμε τακτικά την απόδοση των σκευών μαγειρεύματος. Σημαντικό είναι να εφαρμόζουν στο μέγεθος των εστιών της κουζίνας και να διατηρούν επίπεδη τη βάση τους. Οι χύτρες ταχύτητας εξοικονομούν ηλεκτρικό ρεύμα 30-60%. Προτιμάμε να μαγειρεύουμε στο φούρνο 2-3 φαγητά ταυτόχρονα. Δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Σβήνουμε τις εστίες της κουζίνας και το φούρνο, πολύ πριν ολοκληρωθεί ο μαγείρευμα του φαγητού, εκμεταλλευόμενοι τη θερμοχωρητικότητά τους.
-Θερμοσίφωνας: Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη ανάλογα με την περίοδο (40-45 οC το χειμώνα και 30-35οC το καλοκαίρι). Αποφεύγουμε να έχουμε συνέχεια αναμένο το θερμοσίφωνα. Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, εξοικονομώντας από 30-70% ενέργεια.
-Οικιακές Συσκευές σε αναμονή: Οταν κλείνουμε τις συσκευές (ΤV, Audio, Video, DVD κ.ά) με τηλεκοντρόλ, συνεχίζεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Κλείνουμε τις συσκευές μόνο από το διακόπτη τους.
-Ενεργειακή Απόδοση και Συμπεριφορά: Φροντίζουμε για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και συμπεριφορά των κτιρίων μέσα στα οποία ζούμε και εργαζόμαστε (π.χ. μόνωση-40-50% εξοικονόμηση ενέργειας, αερισμός, ηλιακός φωτισμός, συντήρηση λεβήτων και συστημάτων κλιματισμού, ανοιχτόχρωμες τέντες στα μπαλκόνια, αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια, ανεμιστήρες οροφής, πράσινο στα μπαλκόνια και στις ταράτσες, προτιμάμε ηλεκτρικές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης-κατηγορία Α+). Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των κτιρίων μας στη χώρα μας έχει τεράστιες απώλειες σε ενέργεια και το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από τα κτίρια. Υπενθυμίζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% εάν αντικαταστήσουμε κουφώματα με διπλά τζάμια, από 40-50% εάν καλύψουμε με θερμομόνωση την εξωτερική τοιχοποιία και την οροφή, από 20-30% αντικαθιστώντας τους παλαιούς καυστήρες με εκείνους νέας τεχνολογίας και από 15-20% χρησιμοποιώντας νέα συστήματα θέρμανσης χώρου και νερού.
Μπορούμε να μάθουμε περισσότερα από τις ιστοσελίδες:http://www.cres.gr/ ; http://www.energyplanet.info/ ; http://www.dei.gr/ ; http://www.energolab.gr/ ; http://www.ecocity.gr/ ; http://europa.eu/scadplus/leg/el/lvb/l28060.htm