" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Χρηστικά για να αντιμετωπίζουμε τα κουνούπια!

Ο άνθρωπος για να αποφύγει τα κουνούπια, που την καλοκαιρινή περίοδο αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, χρησιμοποιεί διάφορα μέσα προφύλαξης, όπως απωθητικά υγρά, αέρια και αλοιφές, κουνουπιέρες και σήτες, αλλά και μέσα εξόντωσης με διάφορα βιοκτόνα, εντομοκτόνα, καθώς και με την αποξήρανση βαλτότοπων και ελών, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι οικολογικά επιζήμια πρακτική. Αξίζει τον κόπο να μεταφέρουμε μερικές πρακτικές που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κουνουπιών στο σπίτι μας.
-Περιορίζουμε, γύρω από το σπίτι, τις εστίες όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια. Δεν αφήνομε περίσσεια νερού και νερό που λιμνάζει σε γλάστρες, σε δοχεία νερού για ζώα, σε κουβάδες και σε μικρότερες ή μεγαλύτερες υδατοσυλλογές.
-Ποτίζουμε όσο νερό χρειάζονται τα φυτά μας και πάντοτε αργά τη νύχτα.
-Ελέγχουμε, ώστε τα φρεάτια της αποχέτευσης να είναι κλειστά, συχνά ασβεστώνουμε στόμια από υδρορροές και σχάρες υπονόμων.
-Καθαρίζουμε συχνά τα δοχεία και τους κάδους των απορριμμάτων.
-Δεν αφήνουμε γύρω από τα σπίτι, υγρά αντικείμενα, φρεσκοκομμένη βλάστηση και κλαδιά. Αραιώνουμε συχνά τους πυκνούς θάμνους του κήπου μας.
-Διατηρούμε σε μπαλκόνια, βεράντες και κήπους αρωματικά φυτά ( θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, γεράνια, αρμπαρόριζα, αψιθιά, κ.ά) τα οποία δεν χρειάζονται πολύ νερό. Και ο βασιλικός διώχνει τα κουνούπια, αλλά επειδή χρειάζεται πολύ νερό, ελέγχουμε συχνά τις γλάστρες, ώστε να μην υπάρχει περισσευούμενο νερό.
-Όταν βρισκόμαστε στο ύπαιθρο προτιμάτε να καλύπτετε το σώμα σας.
-Τα σκουρόχρωμα ρούχα προσελκύουν τα κουνούπια. Όταν βγαίνετε, φορέστε ανοιχτού χρώματος ρούχα.
-Τα αρώματα που μυρίζουν γλυκά, τα σπρέι μαλλιών και οι λοσιόν για μαύρισμα
προσελκύουν τα κουνούπια. Είναι καλύτερο όταν βγαίνετε έξω να αποφεύγετε να
φοράτε αρώματα.
-Τα κουνούπια μας ανιχνεύουν επίσης, από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής
μας. Αποφεύγετε να κάνετε δουλειές τις ώρες που τα κουνούπια είναι σε μεγάλη αφθονία.
-Αποφύγετε τα γλυκά, τα φρούτα όπως οι μπανάνες δεδομένου ότι αυτά μπορούν να
προσελκύσουν τα κουνούπια.
-΄Οταν ψήνετε στη σχάρα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στη φωτιά για να
απομακρυνθούν τα κουνούπια.
-Κυκλοφορούν στα φαρμακεία ασφαλή για την υγεία εντομοαπωθητικά, τα οποία συμβάλλουν στο να απωθούν τα κουνούπια. Προσοχή όμως για την ασφαλή χρήση και εφαρμογή τους και κυρίως στα μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και στα ασθενή άτομα. Διαφορετικά είναι τα εντομοαπωθητικά για σκύλους και γάτες. Χρειάζεται όμως ειδική και προσεκτική εφαρμογή, όπως περιγράφονται στη συσκευασία τους.
-Πολλά φυτά όπως το σκόρδο, η κανέλα, το γεράνι, ο ευκάλυπτος, ο κέδρος, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, η μέντα, η σιτρονέλλα, το μελισσόχορτο, τα κρεμμύδια, το θυμάρι, η καλέντουλα και η καλαμίνθη απομακρύνουν τα κουνούπια.
-Φυσικές, φυτικές ουσίες και ακίνδυνες για τη δημόσια υγεία, που ενδείκνυνται για την απομάκρυνση των κουνουπιών, είναι μεταξύ των άλλων τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, γερανιών, σόγιας, καρύδας και η σιτρονέλλα.
-Απλές μέθοδοι για την ανακούφιση από τη φαγούρα του τσιμπήματος των κουνουπιών είναι επάλειψη με νερόξυδο ή λεμόνι ή μαγειρική σόδα ή τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας ή και πεντάνευρο πάνω στα τσιμπήματα
-Εφοδιάστε παράθυρα και πόρτες με σήτες. Και οι κουνουπιέρες για τα κρεβάτια, μπορούν να βοηθήσουν.
-Για τους εξωτερικούς χώρους, κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικές ηλεκτρικές παγίδες προσέλκυσης των κουνουπιών, που λειτουργούν με υπεριώδη φως.
Τελευταία, δοκιμάζεται από Αμερικάνικη εταιρία ένας «φωτονικός φράκτης» που αναγνωρίζει τα κουνούπια εν πτήσει και τα εξουδετερώνει με ριπές λέιζερ. Ο φράκτης αποτελείται από επιμέρους στύλους τοποθετημένους περιμετρικά κάθε 100 μέτρα περίπου. Κάθε στύλος διαθέτει ένα λαμπτήρα και μια κάμερα συνδεδεμένη σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Όταν η κάμερα καταγράψει κάποιο ιπτάμενο αντικείμενο, το λογισμικό του συστήματος αναλύει το μοτίβο της κίνησης του και αναγνωρίζει αν ο στόχος είναι όντως κουνούπι. Τέλος, όταν το σύστημα αυτό κλειδώσει τελικά στο στόχο, μια δέσμη λέιζερ ενεργοποιείται για να εξουδετερώσει στον αέρα τα κουνούπια, από απόσταση δεκάδων μέτρων.
Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από: http://www.bbc.co.uk/tv/features/growyourowndrugs/episode4.shtm ; http://www.mosquitokillersleague.com/mosquito-elimination.htm ; http://www.ces.ncsu.edu/gaston/Pests/mosquito.html ; http://kallevigconstruction.com/mosquito.aspx; http://www.pestproducts.com/mosquito_control.htm; http://www.scincenews.gr/ ; U.S. Centers for Disease Control and Prevention, State of Michigan, American Academy of Pediatrics ; Οι Συμβουλές της Γιαγιάς- Β.Ζάνου ; National Gegraphic,156,AMCA,1995,mosquitonews,11; http//www.in.gr