" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Διαπιστώσεις για την Κλιματική Αλλαγή

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science μας πληροφορεί, ότι το σημερινό επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα - περίπου 390 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) - είναι σήμερα υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, τουλάχιστον τα τελευταία 2,1 εκατομμύρια χρόνια. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εξάρσεις στη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, δεν ήταν ποτέ περισσότερο από 300 ppm κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια, ενώ η συγκέντρωσή του αυξάνεται κατά περίπου 2 ppm κάθε χρόνο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας αναφέρει ότι η δεκαετία 2000-2009 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και ότι 8 από τα πιο θερμότερα χρόνια έχουν συμβεί από το 2000 μέχρι σημερα. Εξάλλου, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένο Βασιλείου, το 2009 ήταν ένα από τα 5 θερμότερα χρόνια από το 1850 και προβλέπει ότι, το 2010 το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα σπάσει πιθανότατα το ρεκόρ του. Με δεδομένο ότι η πάγος του Αρκτικού ωκεανού παραμένει επικίνδυνα λεπτός - το καλοκαίρι του 2009 παρατηρήθηκε το χαμηλότερο επίπεδο πάγου, και είναι επομένως ευάλωτος σε περαιτέρω τήξη, η οποία συνιστά άμεση απειλή για την εκεί πανίδα,συμπεριλαμβανομένων των πολικών αρκούδων. Η National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ αναφέρει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο Αρκτικός μπορεί να είναι χωρίς πάγο. Πρόσφατες παρατηρήσεις που δημοσιεύονται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Νature δείχνουν ότι το στρώμα πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής έχει συρρικνώνεται. Αυτό εξέπληξε τους ερευνητές, οι οποίοι ανέμεναν ότι μόνο το στρώμα πάγου της δυτικής Ανταρκτικής θα είχε συρρικνωθεί, καθότι η ανατολική περιοχή της Ανταρκτικής είναι η πιο κρύο και η πιο σταθερή, από άποψη πάγου περιοχή.
Ο αρμόδιος οργανισμός για την κλιματική αλλαγή στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι, "οι κλιματικές αλλαγές που ήδη παρατηρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθούν." Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν αύξηση των καταρρακτωδών βροχών, αυξανόμενη θερμοκρασία, άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, υποχώρηση των παγετώνων, επιμήκυνση ακραίων φαινομένων, χιόνια που λιώνουν νωρίτερα και μεταβολές στη ροή των ποταμών." Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του US Geological Survey, μικρές αλλαγές στο κλίμα μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη απειλή για τα οικοσυστήματα που δεν είναι εύκολα αναστρέψιμες και προσαρμόσιμες, όπως οι επιδημίες εντόμων, οι καταστροφικές πυρκαγιές, και η ελαχιστοποίηση των δασών. " Τα περισσότερο ευάλωτα οικοσυστήματα, που αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλές πιέσεις, εκτός από την αλλαγή του κλίματος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φθάσουν νωρίτερα στο όριο της ύπαρξής τους.
Αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το τέλος του αιώνα, εκτός των άλλων μερικά από τα κύρια φρούτα και οι δενδρώδεις καλλιέργειες για καρπούς με κέλυφος (π.χ.αμύγδαλα, καρύδια) δεν θα μπορούν να αποτελούν πλέον οικονομικά βιώσιμη δραστηριότητα, καθώς η συρρίκνωση ή η έλλειψη της χειμερινής περιόδου θα έχει άμεση επίπτωση σ'αυτές τις καλλιέργειες, ενώ προβλέπεται ότι η αμερικανική παραγωγή καλαμποκιού, σόγιας και βαμβακιού θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι και 82%.
Γιαυτό άλλωστε οι δράσεις μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει προ πολλού με συντονισμένες και βιώσιμες παρεμβάσεις.
Πηγές: Environmental Defense Action Fund, http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090618143950.htm http://www.epa.gov/climatechange/effects/coastal/sap4-1.html http://www.metoffice.gov.uk/corporate/pressoffice/2009/pr20091210b.html http://sciencestage.com/resources/climatic-changes-lead-declining-winter-chill-fruit-and-nut-trees-california-during-1950-2099
http://www.globalchange.gov/publications/reports/scientific-assessments/us-impacts
http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/view.php?id=41455