" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Μπρόκολο: σύμμαχος υγείας

(σταχυολόγηση από ΟΙΚΟ-Καθημερινή:Η. Κανταρού/11-02-10). Το μπρόκολο, το πράσινο, κόκκινο ή μωβ κουνουπίδι, λαχανικό του χειμώνα, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ανήκει στην ίδια οικογένεια (σταυρανθή στη Βοτανική)με το κουνουπίδι, το λάχανο, τη ρόκα. Καλλιεργήθηκε εντατικά από τους αρχαίους Ρωμαίους, στους οποίους οφείλει και το όνομά του: broccus, που σημαίνει βλαστάρι.
Σύμφωνα με νέες έρευνες, το μπρόκολο που καλλιεργείται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με αυτό του καλοκαιριού, ίσως γιατί παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στις ψυχρές συνθήκες. Μάλιστα, όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι μεταξύ 15 - 20 βαθμούς Κελσίου, παράγει καλύτερης ποιότητας ανθοκεφαλές, ενώ, όταν είναι πάνω από τους 20 βαθμών Κελσίου, αργεί να μπει στην παραγωγή και έχει χειρότερης ποιότητας ανθοκεφαλές.
Το μπρόκολο, είναι κατάλληλο είδος διατροφής για παιδιά σε ανάπτυξη, εγκύους καθώς και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα. Καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς βρασμένο και πάντα στον ατμό και έτσι δεν καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχει. Και για όσους αποφεύγουν το μπρόκολο εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του, μια χρήσιμη συμβουλή είναι, μαζί με τις κεφαλές, στο βράσιμο να βάλετε και ένα κλωναράκι σέλινο. Οταν πάλι το προσθέτετε στη σαλάτα, μπορείτε πρώτα να το βυθίσετε σε καυτό νερό για δέκα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο νερό για λίγο. Στραγγίξτε το καλά και είναι έτοιμο να μπει στη σαλάτα.
Επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον κόσμο συσχέτισαν την υψηλή διαιτητική πρόσληψη των καροτενοειδών που υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο μπρόκολο με μειωμένα επεισόδια καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου, του δέρματος και του στομάχου. Πέραν της αντικαρκινικής δράσης του, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, συμβάλλοντας στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Σημαντική είναι επίσης η δράση του στην προστασία από αλλεργικά επεισόδια, περιορίζοντας τη βαρύτητα αλλά και τη διάρκειά τους. Tελευταία, όπως συνιστούν οι επιστήμονες, για να αποκομίσει κανείς τα ευεργετικά οφέλη του (περιέχει βιταμίνες A, B1, C, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο), πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.