" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Αντι-Κουνουπικά……..

(σταχυολόγηση από άρθρο στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 12/6/2011, Λ.Φαφούτη). Το διοξείδιο του άνθαακα που εκλύουν οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα με την εκπνοή χρησιμεύει ως «οδηγός» για τα θηλυκά κουνούπια που αναζητούν την τροφή τους. Το οσμίζονται από μακριά συλλαμβάνοντας τις απειροελάχιστες διαφορές της συγκέντρωσης του αερίου στην ατμόσφαιρα και το χρησιμοποιούν ως «πυξίδα» για να κατευθυνθούν προς το θύμα τους. Αποτελεσματικότερα αντικουνουπικά υπόσχεται η ανακάλυψη μιας αμερικανικής ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Riverside. Έτσι, ανέπτυξαν τρεις χημικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα των κουνουπιών να οσμίζονται τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα μέσω του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν όταν εκπνέουν. οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ουσίες για να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά παγίδων και απωθητικών για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών. Απομένει μόνο να εξεταστεί κατά πόσον οι εν λόγω χημικές ουσίες είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο και οικονομικά συμφέρουσες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου όπου τα κουνούπια αποτελούν πραγματική μάστιγα, μεταδίδοντας σοβαρές ασθένειες και προκαλώντας εκατομμύρια θανάτους.
΄Ηδη, στο εμπόριο κυκλοφορούν αντικουνουπικές παγίδες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες όμως λειτουργούν με ξηρό πάγο ή κυλίνδρους αερίου και είναι απαγορευτικά ακριβές και δύσχρηστες για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Κάποιοι επισημαίνουν ότι η ανίχνευση του διοξειδίου του άνθρακα είναι μόνο ένας από τους πολλούς «οδηγούς» που διαθέτουν τα κουνούπια για την αναζήτηση της τροφής τους, οπότε η εξουδετέρωσή της ίσως δεν επαρκεί για να αποτρέψει το έντομο από το να βρει τελικά τον στόχο του και να τσιμπήσει. Ορισμένοι τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί σε πόσο υψηλές συγκεντρώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αυτές οι ουσίες ώστε να είναι αποτελεσματικές και ποιες θα είναι οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Τέλος πολλοί θεωρούν ότι η ωφέλεια που θα προσφέρουν θα είναι ουσιαστική μόνο αν το κόστος παραγωγής των αντικουνουπικών που θα αναπτυχθούν θα είναι προσιτό για τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.