" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Γιατί όχι στη...συμβίωση!

Το αγριογούρουνο ζει και αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη, εκτός από τα Βρετανικά νησιά, στη βόρεια Αφρική, στην κεντρική και νότια Ασία. Έχει εισαχθεί επίσης με επιτυχία στη βόρεια Αμερική και Αυστραλία. Στην Ελλάδα υπήρχε σχεδόν παντού από χιλιάδες χρόνια, ενώ σήμερα συναντάται στη Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και στη νήσο Σάμο. Έχει επίσης επανεισαχθεί από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις με μεγάλη επιτυχία στην Πελοπόννησο και πολύ πρόσφατα έγινε εισαγωγή του στη νήσο Λέσβο, συγκεκριμένα στο όρος Όλυμπος του νησιού. Είναι είδος δασόβιο. Ζει στα πυκνά θαμνώδη δάση πλατύφυλλων, δρυός, καστανιάς και οξιάς.  Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μανιτάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια, προνύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια. Ζει κατά μέσο όρο 10 χρόνια. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει τα 170-200 κιλά. Έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή, ενώ η όρασή του είναι περιορισμένη, αντιλαμβάνεται κυρίως την κίνηση και όπως τα περισσότερα θηλαστικά δεν βλέπει τα χρώματα. Συχνά όμως μετακινείται για αναζήτηση τροφής, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, σε γεωργικές καλλιέργειες που συνορεύουν με δάση ή ακόμα σε μεγάλα υψόμετρα το καλοκαίρι στην αλπική ζώνη και σε ελώδης περιοχές.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, πυκνώνουν οι εμφανίσεις αγριόχοιρων σε διάφορα χωριά στο Νομό Τρικάλων με αποτέλεσμα την καταστροφή κήπων και περιφράξεων.
Οι αγριόχοιροι εμφανίζονται όλο και πιο πυκνά στα χωριά αναζητώντας τροφή. Οι επιδρομές τους είναι συχνές σε καλλιέργειες πατάτας, παντζαριών και καλαμποκιών, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή.
Το πρόβλημα με τους αγριόχοιρους έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και των βιότοπων τους (εκχερσώσεις δασικών περιοχών, πλέγμα δασικών δρόμων, ανεξέλεγκτο κυνήγι, λαθροθηρία κ.ά). 
Απλά, οι κάτοικοι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους χρησιμοποιώντας σκυλιά για φύλαξη ή και τοποθετώντας ηλεκτροφόρο σύρμα χαμηλής τάσης γύρω από τις καλλιέργειες του, που είναι ακίνδυνο και για τον άνθρωπο αλλά και τους αγριόχοιρους (σκοπό έχει να απομακρύνει τους αγριόχοιρους χωρίς να τους βλάψει αλλά και ταυτόχρονα να προστατέψει τις καλλιέργειες).
To Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ζητά από τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να αναζητήσουν τρόπους αρμονικής συνύπαρξης χωρίς να προχωρήσουν σε μαζική θανάτωση αγριόχοιρων (πηγή: http://www.econews.gr).