" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Μια Χρησιμότητα του Άγριου Καπνού

Ερευνητές του ινστιτούτου Max-Planck, στη Γερμανία, ανακάλυψαν ότι το φυτό ΄΄άγριος καπνός'' (Nicotiana attenuata) έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία του από τις προνύμφες (κάμπιες) που παρασιτούν στα φύλλα του. Το άγριο αυτό φυτό προσφέρει στις κάμπιες ένα μοιραίο γλυκό έδεσμα (σακχαρούχο διάλυμα) που αδυνατούν να αρνηθούν. Το διάλυμα αυτό περιέχει μια ουσία που απελευθερώνεται ως οσμή από την κάμπια κατά τη χώνεψη και προσελκύει μυρμήγκια, τα οποία σπεύδουν να μεταφέρουν την κάμπια-εξαίρετη λιχουδιά στη φωλιά τους. Η κολλώδης αυτή σακχαρούχος ουσία εκκρίνεται από αδενικά τριχίδια των φύλλων του φυτού.
Είναι γνωστό ότι τριχίδια και έκκριμα είναι τα φυσικά και χημικά όπλα των φυτών για την προστασία τους από τα έντομα που παρασιτούν σ’ αυτά.
Έκπληξη πάντως προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι σε ορισμένες προνύμφες παρασίτων,  το σακχαρούχο διάλυμα δεν προξενεί βλάβες. Μελέτησαν λοιπόν τις χημικές διεργασίες στον οργανισμό τους μετά τη λήψη της γλυκιάς τροφής και διαπίστωσαν ότι η οσμή του σώματος και των περιττωμάτων τους αλλάζει δραματικά. Η αλλαγή της μυρωδιάς, όπως σημειώνουν, είναι αντίστοιχη με αυτή που σημειώνεται στον άνθρωπο μετά την κατανάλωση σπαραγγιών. Το γεγονός δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις, καθώς από την οσμή ελκύονται ορισμένα παρασιτικά έντομα (υμενόπτερα), με αποτέλεσμα οι κάμπιες γρήγορα να γίνονται θύματά τους (Πηγή: Science Illustrated).