" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- ......ακόμη και τα Δένδρα θα ''Μεταναστεύσουν''!

(πηγή:σταχυολόγηση από tovima.gr). Σε πρόσφατη μελέτη αμερικανών επιστημόνων, διαπιστώνεται μια σημαντική μετακίνηση των ειδών των δέντρων στο δυτικό τμήμα του βορείου ημισφαιρίου, τάση η οποία δεν αποκλείεται να σημειώνεται και στον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτή η μετακίνηση-μετανάστευση δένδρων αποδίδεται στην υπερθέρμανση της Γης, καθώς και σε άλλους συνδεόμενους με το κλίμα παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα οι επιδρομές εντόμων, η διάδοση των ασθενειών και η αύξηση των πυρκαγιών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, πολλά είδη δέντρων θα μειώνονται σημαντικά, ενώ κάποια άλλα θα εξαφανιστούν ολοσχερώς από μέρη στα οποία ζούσαν επί αιώνες. Τη θέση τους αναμένεται να καταλάβουν άλλα είδη που θα «μεταναστεύσουν» από άλλες περιοχές. ‘Ετσι, προβλέπεται ότι η μορφή των δασών του μέλλοντος έχει αρχίσει ήδη να διαγράφεται εντελώς διαφορετική, απεικονίζοντας εντυπωσιακά και σε τεράστια έκταση τη λειτουργία της αρχής της επιβίωσης του ισχυρότερου και ανθεκτικότερου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα είδη δέντρων που ήταν κοινά σε κάποια περιοχή θα αντικατασταθούν από νέα είδη δέντρων, άλλες δασώδεις περιοχές, όμως ενδέχεται να χάσουν εντελώς τα δάση τους, μετατρεπόμενες σε σαβάνες ή και σε θαμνώδεις ερήμους. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, προβλέπεται ότι τα μισά από τα είδη δέντρων που σήμερα ευδοκιμούν στην περιοχή, δεν θα είναι παρόντα στις κλιματικές συνθήκες του μέλλοντος. Ο καθηγητής Richard Wearing –επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε ότι σε κάποιες περιοχές ο μηχανισμός που προκαλεί αυτές τις μεταβολές είναι οι πυρκαγιές, σε άλλες οι επιδρομές εντόμων και σε άλλες απλώς η ξηρασία. Το βέβαιο πάντως είναι, όπως υπογράμμισε, ότι το δασικό μέλλον του πλανήτη διαγράφεται διαφορετικό από την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα. ‘’Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια ποια είδη δέντρων θα πεθάνουν ή ποια θα πάρουν τη θέση τους, μπορούμε όμως να δούμε τις μακροπρόθεσμες τάσεις, αλλά τα δάση του μέλλοντός μας θα είναι πολύ διαφορετικά’’, δήλωσε.
Όπως φαίνεται πάντως, ο άνθρωπος δεν μπορεί να τις αποτρέψει αλλάζοντας απλώς τον τρόπο διαχείρισης των δασών. Και καταλήγει ο καθηγητής. ‘’Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να ελέγξουμε αυτές τις αλλαγές’’.