" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Το Κρασί στις Παγκόσμιες Κλιματικές Αλλαγές

(πηγή: http://www.econews.gr). Ο μεγαλύτερος ίσως αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα γίνει αισθητός στον κλάδο της γεωργίας και δεν υπάρχει πιο ευαίσθητη καλλιέργεια στις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών από το αμπέλι. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα μέσα επίπεδα βροχοπτώσεων διαφοροποιούνται, οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Γαλλία και η Καλιφόρνια θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν.
Έρευνες σχετικά με την επίδραση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών στο κρασί έχουν εμφανιστεί πολύ πριν η κλιματική αλλαγή εμφανιστεί στα πρωτοσέλιδα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Πιο πρόσφατα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών στο κρασί κατά τα επόμενα 100 χρόνια. Με μια πρώτη ματιά τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα, αλλά στο τέλος ο απολογισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικός. Το 2005, ο G.Jones, κλιματολόγος του University of Southern Oregon εκπόνησε μια έρευνα που έδειξε πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν το κρασί. Συμπεριέλαβε στη μελέτη του 27 οινοπαραγωγικές περιοχές μεταξύ των οποίων τη Γαλλία, τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, Ισπανία και Πορτογαλία, περιοχές της Καλιφόρνιας και της Πολιτείας Ουάσιγκτον στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η μέση θερμοκρασία κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών την τελευταία πεντηκονταετία αυξήθηκε κατά 1 βαθμό Κελσίου, ακόμα και 1,5 σε ορισμένες περιοχές. Σε γενικές γραμμές η ποιότητα του κρασιού που παράχθηκε ακολούθησε την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ποιότητα της συγκομιδής και συμβάλλουν σε ταχύτερη ωρίμανση. Ευνοούν επίσης την μεγαλύτερη συγκέντρωση σακχάρων στα σταφύλια όπερ σημαίνει υψηλότεροι βαθμοί αλκοόλ. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για περιοχές ούτως ή άλλως θερμές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν το όριο κάτω του οποίου ευνοείται η οινοπαραγωγή. Στην πραγματικότητα η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα επιδεινώσει την ποιότητα του καρπού.
Η Ισπανία συγκεκριμένα ανησυχεί για το πώς αυτό θα επηρεάσει τον οινοπαραγωγικό κλάδο. Ο μεγαλύτερος οινοπαραγωγός της χώρας, η Bodegas Torres που εδρεύσει στην Καταλωνία σχεδιάζει να μετακινήσει τα αμπέλια της. “Κατά την τελευταία τετραετία οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου στους αμπελώνες” λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Μιγκέλ Τόρρες. “Μέχρι στιγμής η ποιότητα δεν έχει διαφοροποιηθεί”, προσθέτει, “αλλά ανησυχούμε για το μέλλον. Λένε πως η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 2 ή ακόμα και 5 βαθμούς. Γι’ αυτό το λόγο μεταφέρουμε τα αμπέλια από το επίπεδο της θάλασσας στην κεντρική κοιλάδα και από εκεί σε ορεινές περιοχές”. Σε κάθε περιοχή οι οινοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να μετέλθουν διαφορετικών μεθόδων για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.
Η Ευρώπη έχει μακραίωνη παράδοση στην οινοπαραγωγή. Κάθε ποικιλία αποτελεί προϊόν συγκεκριμένης γεωμορφολογίας, ποιότητας εδάφους, τοπίου κλπ. Η κουλτούρα του κρασιού είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρύτερη κουλτούρα ολόκληρων περιοχών όπως η Βουργουνδία και το Μπορντό στη Γαλλία. Οινολόγοι και άλλοι ειδικοί εκτιμούν πως οι νεόκοπες στο κρασί περιοχές θα ανταπεξέλθουν ευκολότερα στις νέες κλιματικές συνθήκες καθώς δεν έχουν βαθιά ριζωμένες παραδόσεις στην οινοπαραγωγή. Κι ακριβώς αυτή η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραδοσιακή κουλτούρα του οίνου, ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των καιρών μας για τον κλάδο αυτό.