" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Το Κόκκινο ή Καρπουζί Χιόνι!

(πηγή: σταχυολόγηση και από http://www.newbeast.gr). Το κόκκινο ή σε χρώμα καρπουζιού χιόνι έχει προβληματίσει τους ορειβάτες, εξερευνητές, και φυσιοδίφες για χιλιάδες χρόνια. Κάποιοι εικάζουν ότι προκαλείται από κοιτάσματα ορυκτών ή των προϊόντων οξείδωσης ή ακόμη ότι προκαλείται από τη μετεωρική απόθεση σιδήρου. Ο Σκωτσέζος βοτανικός Robert Brown ( 1773- 1858), ήταν ο πρώτος που διαπίστωσε, στα  Highlands της Σκωτίας το δέκατο ένατο αιώνα- ότι το φαινόμενο για το καρπουζί ή κόκκινο χρώμα στο χιόνι προέρχεται  από την ανάπτυξη του χλωροφύκους  (green Algae) Chlamydomonas nivalis. Αυτό το μικροσκοπικό και ψυχρόφιλο φύκος περιέχει, εκτός από την χλωροφύλλη, μία δευτερεύουσα  καροτεινοειδή  χρωστική ουσία την ασταξανθίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για αυτό το χρώμα του χιονιού.
Αυτό το φύκος αναπτύσσεται σε ακραίες ψυχρές θερμοκρασίες και τότε παράγει την ασταξανθίνη, ως μέσο προστασίας από τις UV ακτίνες που αντανακλά το χιόνι. Το χιόνι τότε χρωματίζεται σιγά σιγά κόκκινο, δημιουργώντας μια εκπληκτική εικόνα, αφού οι κορυφές των βουνών μοιάζουν να έχουν πλημμυρίσει με αίμα ή στην καλύτερη περίπτωση να είναι γεμάτες με φυσική γρανίτα καρπούζι. Αυτός ο τύπος του χιονιού είναι κοινός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως στις αλπικές και παράκτιες πολικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.