" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Το Τέρας του Loch Ness = Παλίρροια

(πηγή: σταχυολόγηση από το http://www.tovima.gr/science/).  Επιστήμονες του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας (NOC) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστηριώδες ον που κινείται στην λίμνη, αλλά ένα σπάνιο υδρολογικό φαινόμενο, ένα είδος παλίρροιας, που κινεί περίεργα τα νερά και τα ανασηκώνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι κάτι μεγάλο κινείται εκεί.
Όπως αναφέρουν, το φαινόμενο αυτής της παλίρροιας, στη διάσημη σκοτσέζικη λίμνη έχει χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε καμία άλλη λίμνη στη Δυτική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλξη τόσο της Σελήνης όσο και του Ήλιου ανασηκώνει την επιφάνεια της λίμνης κατά περίπου 1.5 χιλιοστά. Όπως λένε, αν κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια βάρκα εντός της λίμνης κατά την διάρκεια της παλίρροιας δεν πρόκειται να αντιληφθεί το περίεργο φαινόμενο. Όμως η κίνηση των υδάτων είναι τέτοια που αν κάποιος κοιτάζει τα νερά από απόσταση θα νομίσει ότι κάτι υπάρχει εκεί.
Επίσης, οι ίδιοι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι ολόκληρη η Βρετανία ανασηκώνεται μερικά εκατοστά κάθε 12 ώρες και 25 λεπτά εξαιτίας της κίνησης των ωκεάνιων ρευμάτων που φτάνουν στις ακτές της και στην συνέχεια η χώρα «επιστρέφει» στην θέση της. Σημειώνουν ότι η μέθοδος που ανέπτυξαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρατήρηση και μελέτη και άλλων λιμνών σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πώς ο φλοιός της Γης παραμορφώνεται από την κίνηση των ωκεανών.