" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Κλιματικές Αλλαγές = Πανδημίες

(πηγή: http://www.newsbeast.gr). Μιά έα έρευνα συνδέει το φαινόμενο Λα-Νίνια με τη γρίπη. Οι τελευταίες τέσσερις πανδημίες γρίπης καταγράφηκαν έπειτα από το κλιματολογικό φαινόμενο Λα Νίνια που φέρνει κρύο νερό στην επιφάνεια του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, παρατήρησαν Βρετανοί επιστήμονες, διατυπώνοντας την υπόθεση πως κλιματολογικά συμβάντα που συνδέονται με το Λα Νίνια ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες για πανδημίες. Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους σε επιστημονική επιθεώρηση, οι ερευνητές εκτιμούν πως τα πουλιά φορείς της γρίπης ενδεχομένως να αλλάζουν το μεταναστευτικό τους μοτίβο κατά τη διάρκεια του Λα Νίνια.
Ωστόσο, πολλά συμβάντα που συνδέονται με το Λα Νίνια δεν ακολουθήθηκαν από έξαρση της γρίπης σε όλο τον κόσμο, σημειώνουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας πως μπορεί το κλιματολογικό φαινόμενο να κάνει πιο πιθανή μία πανδημία αλλά, όπως φαίνεται, δεν αρκεί από μόνο του.