" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Στα Φτερά της Πεταλούδας

(πηγή:http://www.newsbeast.gr). Υπερευαίσθητους αισθητήρες θερμότητας διαθέτουν τα φτερά της πεταλούδας σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Το εντυπωσιακό ιριδίζον μπλε χρώμα των φτερών του είδους Morpho οφείλεται σε μικροσκοπικές δομές με σχήμα δέντρου που φέρουν στην επιφάνειά τους, οι οποίες αντανακλούν το φως με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνας της εταιρείας General Electric στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ότι τα μικροσκοπικά αυτά τρίγωνα που μοιάζουν με χριστουγεννιάτικα δέντρα αποτελούν τελικά αισθητήρες θερμότητας ακριβείας. Σε πειράματα που έκαναν είδαν ότι όταν τα δεντράκια αυτά στην επιφάνεια των φτερών δέχονται θερμότητα ή υπέρυθρη ακτινοβολία η χιτίνη από την οποία είναι φτιαγμένα διαστέλλεται με αποτέλεσμα να αλλάζει το μήκος κύματος του φωτός που αντανακλούν.
Προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θερμοευαισθησία των φτερών της πεταλούδας οι ερευνητές τους προσέθεσαν μια επικάλυψη θερμοαπορροφητικών νανοσωλήνων. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα ενισχυμένα φτερά μπορούσαν να υποδείξουν θερμική απόκλιση της τάξεως του 0,018 βαθμού Κελσίου.