" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Ο Άνθρωπος των Άλπεων, ο Ότζι

(πηγή: http://www.newskosmos.gr). Ο Albert Zink από το "Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων" και η ομάδα του ανέλυσαν το DNA του Ότζι -του ανθρώπου των Άλπεων, δημοσιεύοντας σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του, με στόχο να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ίδιο και τη ζωή του. Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες μελέτησαν αυτή τη φορά το πυρηνικό DNA, ενώ σε αντίστοιχη παλαιότερη έρευνα είχαν εξετάσει το μιτοχονδριακό DNA. Για παράδειγμα, από τα ευρήματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στο «Nature Communications», αποκαλύπτεται πως ο Ότζι είχε καστανά μάτια και ομάδα αίματα «Ο». Παράλληλα, σε αυτόν διαγνώστηκε πως είχε μολυνθεί από το βακτήριο της νόσου του Lyme.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το New Scientist», φαίνεται πως είχε δυσανεξία στη λακτόζη. «Ενδέχεται εκείνη την εποχή οι περισσότεροι να είχαν δυσανεξία στη λακτόζη, σε αντίθεση με τους σημερινούς Ευρωπαίους», σημειώνει ο Albert Zink. Από την ανάλυση προκύπτει πως ο Ότζι είχε και προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις, καθώς είχε μία γενετική μετάλλαξη, που στους σύγχρονους ανθρώπους αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου κατά 40%. Ακόμη, εξαιτίας δύο άλλων γενετικών μεταλλάξεων, ο Ότζι ήταν επιρρεπείς σε συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες.
Η επιστημονική ομάδα συνέκρινε επιπλέον το ΔΝΑ του Ότζι με εκείνο 1300 Ευρωπαίων, 125 Βορειοαφρικανών και 20 Αράβων. Από την έρευνά τους προέκυψε πως οι στενότεροι συγγενείς του Ότζι βρίσκονται στη Σαρδηνία και την Κορσική. «Μελετάμε τον άνθρωπο των πάγων εδώ και 20 χρόνια και πλέον γνωρίζαμε πολλά πράγματα για αυτόν. Που έζησε, που πέθανε. Ωστόσο οι γενετικές πληροφορίες ήταν περιορισμένες», δήλωσε στο BBC ο Albert Zink. «Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα από την ανάλυση του DNA του. Είμαστε ακόμα στην αρχή», πρόσθεσε ενθουσιασμένος