" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Ο Μύκητας του Ροκφόρ που Καθαρίζει!

(πηγή: http://www.econews.gr). Ελβετοί επιστήμονες αναπτύσσουν ένα αυτοκαθαριζόμενο πλαστικό το οποίο με τη βοήθεια ενός ειδικού μύκητα «τρώει» τα υπολείμματα φαγητού. Οι Ελβετοί περιγράφουν το πλαστικό ως το πρώτο υλικό «που τρώει» και θεωρούν ότι έχει απεριόριστες δυνατότητες. Ειδικότερα, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, με επικεφαλής των Λούκας Γκέρμπερ, χρησιμοποίησαν λεπτά, πορώδη φύλλα πλαστικού και τα εμπότισαν με τον μύκητα που υπάρχει στο τυρί ροκφόρ (Roquefort), το Penicilium roqueforti. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησαν να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο ο μύκητας που δίνει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα προστατεύει το εσωτερικό του τυριού από ανεπιθύμητα βακτήρια.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα του αυτοκαθαριζόμενου πλαστικού ρίχνοντας λίγο διάλυμα ζάχαρης. «Η ανταλλαγή αερίων για την αναπνοή και τη μεταφορά του βρώσιμου υλικού μέσω ενός νανοπορώδους εξωτερικού στρώματος επέτρεψε την επιλεκτική εισδοχή τροφής την ίδια ώρα που οι μικροοργανισμοί περιορίστηκαν αποκλειστικά σε μια απομονωμένη, περίκλειστη περιοχή του υλικού» αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας. Δύο εβδομάδες μετά το σακχαρούχο διάλυμα είχε καταναλωθεί ολοκληρωτικά από τον μύκητα. Αφού έφαγε όλη τη ζάχαρη, μη έχοντας κάτι άλλο να καταναλώσει ο μύκητας περιήλθε εκ νέου σε κατάσταση ύπνωσης.
 Ωστόσο, το αυτοκαθαριζόμενο πλαστικό μπορεί να βρει πλήθος εφαρμογών, από συσκευασίες τροφίμων έως πάγκους κουζίνας.