" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Η Μεγαλύτερη Απολιθωμένη Αράχνη

(πηγή: http://www.pyles.tv). μεγαλύτερη γνωστή αράχνη του κόσμου, ήταν θηλυκή, είχε διάμετρο 15 εκατοστά και ζούσε την εποχή των δεινοσαύρων ανακαλύφθηκε σε απολίθωμα της Ιουράσιας περιόδου από την Κίνα και ονομάστηκε Nephila jurassica!
«Είναι σαφώς η μεγαλύτερη γνωστή απολιθωμένη αράχνη. Μπορεί το σώμα της να μην είναι το βαρύτερο που έχουμε ανακαλύψει, αλλά τα πόδια της είναι τα μακρύτερα, οπότε είναι η μεγαλύτερη», δήλωσε στο BBC ο Πολ Σόλντεν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κάνσας και πρόσθεσε ότι το απολίθωμα χρονολογήθηκε στα 165 εκατομμύρια χρόνια.
Το γένος Nephila, το συναντάμε και υπάρχει και σήμερα σε τροπικές κυρίως περιοχές (στη φωτογραφία). Στην πλειοψηφία τους, τα είδη αυτής της ομάδας είναι μεγαλόσωμα και υφαίνουν συμμετρικούς ιστούς, που μπορεί να φτάσουν σε διάμετρο το ενάμισι μέτρο. Οπως όμως τονίζει ο ερευνητής, στο συγκεκριμένο είδος μόνο τα θηλυκά είναι γιγαντόσωμα και εντυπωσιακά, ενώ τα αρσενικά μοιάζουν νάνοι δίπλα τους.