" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Οι Νεάντερταλ Ταξίδευαν στη Μεσόγειο

(πηγή: econews.gr). Τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, ΗΠΑ, καταδεικνύουν ότι τα είδη ανθρωποειδών -Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis) ή οι Όρθιοι Άνθρωποι (Homo erectus), απόγονοι του δικού μας κλάδου (Homo sapiens)- είχαν τις γνωστικές δεξιότητες να κατασκευάσουν πλοία για να ταξιδέψουν στη θάλασσα. Αυτοί, Ταξίδια στη Μεσόγειο έκαναν οι Νεάτερνταλ σύμφωνα με έρευνα ταξίδεψαν πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια μέσω θαλάσσης στη Μεσόγειο και αποίκησαν νησιά όπως η Κρήτη και η Κύπρος, όπως προέκυψε από μελέτη του Δρ. Alan Simmons, καθηγητή ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. «Πρέπει να είχαν κάποιου είδους βάρκες ενώ είναι απίθανο να κολυμπούσαν», τόνισε ο Δρ. Simmons.
Ο καθηγητής προσέθεσε επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη πλοίων πριν 100.000 χρόνια, ωστόσο απέδωσε την απουσία ευρημάτων στη διάβρωση που πιθανότατα υπέστη το ξύλο ή τα άλλα φυσικά υλικά από τα οποία φτιάχνονταν.
Εξάλλου, η μελέτη του φέρνει στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν πάτησαν πρώτοι το πόδι τους στα νησιά της Μεσογείου. Για παράδειγμα στην Κρήτη βρέθηκαν εργαλεία όπως τσεκούρια και αξίνες που χρονολογούνται πριν 170.000 χρόνια. Πρόσφατες ανασκαφές επίσης στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Ακρωτήρι, έφεραν στην επιφάνεια εργαλεία που χρονολογούνται πριν 9.000 χρόνια. Μάλιστα βρέθηκαν απολιθώματα πυγμαίων ιπποποτάμων με τους οποίους πιθανότατα τρέφονταν οι προ-νεολιθικοί άνθρωποι και τους κυνήγησαν μέχρι εξαφάνισης. Πέρα από τη Μεσόγειο, υπάρχουν στοιχεία ότι οι προ-νεολιθικοί άνθρωποι ταξίδεψαν πριν 50.000 χρόνια στην Αυστραλία, ενώ απολιθώματα στην Ινδονησία δείχνουν ότι κάποιοι έφθασαν στα νησιά «Wallacea» πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια.