" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Μαύρος Ήλιος από Σμήνη Ψαρονιών

 (πηγή: http://www.real.gr, perierga.gr ). O Μαύρος Ήλιος (Sort Sol στα Δανέζικα) είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν τεράστια σμήνη από μαύρα ψαρόνια, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιάδες, δημιουργούν συναρπαστικά σχέδια στον ουρανό και σχεδόν καλύπτουν τον ήλιο.
Το πρωτότυπο εναέριο αυτό μπαλέτο, μπορεί να δει κανείς το ηλιοβασίλεμα, όταν τα πουλιά αφήνουν τους χώρους διατροφής τους και πετούν προς το χώρο που θα περάσουν τη νύχτα. Η σκηνή γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή όταν τα αρπακτικά πτηνά της περιοχής αναλαμβάνουν δράση και κυνηγούν τα ψαρόνια. Η άφιξή τους αναγκάζει τα ψαρόνια να πετούν σε διαρκώς μεταβαλλόμενους κυματοειδείς σχηματισμούς στον ουρανό.
Το φαινόμενο μπορεί να δει κανείς σε διάφορα σημεία στη Δανία, αλλά είναι πιο έντονο στην περιοχή Tønder Marsh. Ο Μαύρος Ήλιος συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου και πάλι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, η δραστηριότητα ξεκινά περίπου μία ώρα πριν την δύση του ηλίου και διαρκεί περίπου 20 λεπτά.