" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Οι Τεχνητές Λίμνες Μεταβάλλουν το Τοπικό Κλίμα


(πηγή: σταχυολόγηση από  http://www.in.gr -Newsroom ΔΟΛ). Οι μεγάλοι τεχνητοί ταμιευτήρες, ειδικά όσοι βρίσκονται σε ξηρές περιοχές, αυξάνουν τοπικά τα επίπεδα βροχόπτωσης και μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες πλημμύρες, δείχνει έρευνα σε φράγματα της Χιλής. Η νέα μελέτη, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έδειχναν ότι το νερό που εξατμίζεται από τεχνητές λίμνες αλλάζει τα τοπικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και αυξάνει έως και 4% τις καταιγίδες σε διάστημα ενός έτους από την κατασκευή ενός νέου φράγματος. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Χιλή, η οποία παρουσιάζει μεγάλο εύρος κλιματικών συνθηκών και επιπέδων βροχόπτωσης, από 0 χιλιοστά το χρόνο σε ορισμένες περιοχές μέχρι 4.500 χιλιοστά σε άλλες. Οι Χιλιανοί και Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν μετρήσεις από 50 μετεωρολογικούς σταθμούς. Διαπίστωσαν ότι οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις καταγράφονταν κοντά σε φυσικές και τεχνητές λίμνες, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε περιοχές με ξηρό κλίμα.
Το πρόβλημα, επισημαίνουν οι συγγραφείς της δημοσίευσης, είναι ότι η αύξηση των βροχών συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό των φραγμάτων με αποτέλεσμα τα αντιπλημμυρικά έργα να αποδεικνύονται αργότερα ανεπαρκή. «Η κατασκευή ενός μεγάλου ταμιευτήρα αλλάζει δραστικά την κατάσταση και οδηγεί σε πλημμύρες» ανέφερε στο BBC ο Πάμπλο Γκαρσία-Τσέβεσικ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος νερού, τόσο εντονότερο το φαινόμενο» επισήμανε.
Παρόμοια κατάσταση έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, από τις τεχνητές λίμνες στη δυτική Ελλάδα. Οι ντόπιοι μάλιστα έχουν παρατηρήσει ότι ''από τότε που φτιάχτηκαν οι τεχνητές λίμνες στα Κρεμαστά, Καστράκι και Μόρνο τα γύρω βουνά δεν πιάνουν τόσο χιόνι, όσο έπιαναν πριν από τη δημιουργία αυτών των λιμνών''.