" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Το Ριζάρι ......και Μπαταρία


(πηγή:http://www.newbeast.gr). Μια μπαταρία η οποία μπορεί να αποτελέσει την «πράσινη» εναλλακτική στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου παρουσίασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rice και του City College της Νέας Υόρκης. Μετά από έρευνα ανακάλυψαν ότι κάποια φυτά και συγκεκριμένα η ρουβία η βαφική μπορεί να μετατραπεί σε φυσική κάθοδο μπαταριών. Η βασική χρήση της ρουβίας της βαφικής (Rubia tinctorum ή κοινώς ριζάρι) είναι η παραγωγή χρωστικών ουσιών, όπως η πουρπουρίνη. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες μπορεί να αποτελέσει και πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών φιλικότερων για το περιβάλλον.
Οι μπαταρίες ιόντων-λιθίου θεωρούνται περιβαλλοντικά επιβαρυντικές, ενώ χρησιμοποιούν καθόδους οξειδίου του λιθίου-κοβαλτίου που είναι πολύ ακριβά υλικά. Παρότι είναι ανακυκλώσιμες, η απομάκρυνση του κοβαλτίου και η διαδικασία ανακύκλωσής του απαιτούν υψηλές ποσότητες ενέργειας.
Η πουρπουρίνη από το ριζάρι δένει αποτελεσματικότερα τα ιόντα λιθίου, ενώ προσθέτοντας 20% άνθρακα οι επιστήμονες κατόρθωσαν να ενισχύσουν την αγωγιμότητα και να κατασκευάσουν την κάθοδο σε θερμοκρασία δωματίου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν κι άλλο το κόστος της μπαταρίας αξιοποιώντας μεταξύ άλλων γεωργικά απόβλητα. Η ερευνητική ομάδα εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ανόδων από οργανικά υλικά και εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια θα έχει αναπτυχθεί μια εξολοκλήρου οργανική μπαταρία.