" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Η Επιτόπου Πτήση της Νυχτοπεταλούδας

(πηγή: http://www.news.gr). Λύθηκε το μυστήριο της
Πώς καταφέρνει η νυχτοπεταλούδα να αιωρείται στο ίδιο σημείο, κατάφεραν αν εξηγήσουν  ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό σε πολύ αργή κίνηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology, η νυχτοπεταλούδα καταφέρνει να αιωρείται στο ίδιο σημείο όχι μόνο με τη βοήθεια των φτερών της, αλλά παράλληλα μετακινώντας τον κορμό της πάνω και κάτω από ένα νοητό άξονα για να ισορροπήσει τις δυνάμεις που την κρατούν στον αέρα.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες , καθώς τα έντομα αιωρούνται, τα φτερά τους σχηματίζουν μια μικρή γωνία, που επιτρέπει στον αέρα να ωθείται προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας ρέει ταχύτερα πάνω από το φτερό απ’ ό,τι κάτι από αυτό με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται πίεση κάτω από τα φτερά, ενώ η πίεση από πάνω μειώνεται. Το τίναγμα των φτερών δίνει επιπλέον ώθηση στο έντομο, η οποία εξισορροπεί το βάρος του και την αντίσταση του αέρα. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μελέτη των κινήσεων του εντόμου θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή ιπτάμενων ρομπότ που χρησιμοποιούν τις ίδιες αρχές.