" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

-Τροφές ενάντια στο στρες!

Απαραίτητο για την υγεία μας και την καλή διάθεση, οι διατροφολόγοι προτείνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη B12 και φολικό οξύ. Καλό είναι, λοιπόν, να καταναλώνει κανείς συχνά μπρόκολο, κοτόπουλο  και φασόλια. Με αυτά ενισχύεται η ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επίσης, σε αυτό βοηθούν πολύ τα ψάρια, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να λαμβάνονται από τον οργανισμό τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Εξάλλου είναι γνωστόν, ότι τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση του στρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον δύο μερίδες την ημέρα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα για την καλή υγεία και διάθεσή μας.
Αλλά και η σοκολάτα είναι γνωστή για την αντικαταθλιπτική της δράση. Συστήνεται ιδιαίτερα στους πολύ αγχωμένους αφού, όπως λέγεται, προσφέρει άμεση εφορία στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης.
Ωστόσο, συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων που διαθέτουν σελήνιο. Τέτοια είναι το κρέας, τα όσπρια και τα καρύδια. Αποδεδειγμένο φυσικό αντικαταθλιπτικό, που βελτιώνει τη διάθεσή μας, είναι και οι φακές.
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να μας βλέπει συχνά ο ήλιος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κρούσματα κατάθλιψης και στρες σημειώνονται στις συννεφιασμένες βόρειες χώρες. Η σύνθεση -με τη βοήθεια του ήλιθου,  βιταμίνης D, μεταξύ άλλων, διώχνει το στρες. (Πηγή: www.espresso.gr)