" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Ζαρούχλα Αχαϊας: ορεινός τουρισμός, τεράστιες και πολυτελείς επενδύσεις, το μέλλον αβέβαιο και……..μάλλον μίζερο!

Η Ζαρούχλα στην Αχαΐα -35 χιλιόμετρα από την Ακράτα- είναι ένα ορεινό πανέμορφο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρα στις ανατολικές πλαγιές του όρους Χελμού (Αροάνια). Αποτελεί ορεινό θέρετρο και διαθέτει αρκετούς έως υπεραρκετούς ξενώνες και ξενοδοχεία. Πολλά από αυτά χτίστηκαν τη δεκαετία του 1990. Οι περισσότεροι ‘’επενδυτές’’ δεν ήσαν ντόπιοι. Ήσαν ξενόφερτοι που επένδυσαν και  κατασπατάλησαν χρήματα  της ευρωπαϊκής ένωσης και του ελληνικού κράτους. Προς τι, οι χλιδάτες υπερκατασκευές το υπέροχο όντος ορεινό τοπίο της Ζαρούχλας; Σήμερα, το 2011, βλέπει κανείς πιο είναι το αποτέλεσμα της άναρχης και χωρίς προγραμματισμό ανάπτυξης. Ανάπτυξη για την ανάπτυξη(;) και κυρίως για να ξοδευτούν τα χρήματα. Σήμερα, όλη αυτή η περιοχή, η προσδοκώμενη τότε να γίνει ‘’μικρή Ελβετία’’ της Αχαΐας, με ξενοίκιαστους ξενώνες και ξενοδοχεία, οδεύει, με βεβαιότητα τα επόμενα χρόνια, στη μιζέρια, την απαξίωση και …στην ερήμωση. Και όλα αυτά τα χρόνια η οδική προσπέλαση στην περιοχή παραμένει  η ίδια (στενός και επικίνδυνος δρόμος με καταπτώσεις, στροφές, ρήγματα, χωρίς τεχνικά έργα και κράσπεδα) που ήταν από τη δεκαετία του 1990.
Μια ορθολογικά αξιοποίηση (σχεδιασμός, στρατηγική, στόχοι, προοπτικές) της περιοχής  θα μπορούσε να περιλαμβάνει, εκτός από μετρημένους σε αριθμό ξενώνες ή και λίγα ξενοδοχεία, διαδρομές και μονοπάτια  στη Φύση, ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, καγιάκ, ορεινό ερασιτεχνικό ψάρεμα στα ποτάμια,  διαδρομές ιστορίας και εθίμων στα κοντινά χωριά, και άλλες ήπιες δραστηριότητες. Και επιτέλους θα πρέπει να επισκευαστεί ο δρόμος προς το Φενεό, καθώς όλοι οι επισκέπτες στην περιοχή δεν διαθέτουν 4χ4 οχήματα. Ακόμη μια παράλειψη έως και αδιαφορία των αρμόδιων στα χρόνια που πέρασαν.