" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Οικολογικό σπίτι, έξυπνα και απλά

(πηγή:www.real.gr, άρθρο Εφ.Λάσκα). Σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον και στο «πορτοφόλι» προσφέρει η μετατροπή της συμβατικής κατοικίας σας σε «οικολογική», με μερικές απλές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης. Τα μυστικά ενός «πράσινου» σπιτιού είναι η σωστή μόνωση του κτιρίου, η σκίαση που ρυθμίζει την εισροή της ηλιακής ακτινοβολίας, ο αερισμός του χώρου και η χρήση αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού. 
Η τοποθέτηση των κατάλληλων κουφωμάτων μειώνει τις θερμικές απώλειες ακόμη και κατά 40% σε σχέση με τις παλιές πόρτες και τα παράθυρα που «μπάζουν», σπαταλώντας άσκοπα ενέργεια. Για τον δροσισμό του σπιτιού, αντί για κλιματιστικά, μπορούν να τοποθετηθούν ανεμιστήρες οροφής στο εσωτερικό και σκίαστρα και τέντες στα παράθυρα. Για τη θέρμανση, ιδανική λύση είναι η χρήση της γεωθερμίας, ενώ στις πιο οικονομικές επιλογές κατατάσσονται τα ενεργειακά τζάκια ή σόμπες βιομάζας, που εκλύουν στην ατμόσφαιρα ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Η επιλογή λαμπτήρων εξοικονόμησης και ηλεκτρικών συσκευών με ενεργειακή κλάση Α και Α+, σε συνδυασμό με την ορθολογική τους χρήση, διασφαλίζουν ακόμη χαμηλότερους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μια φυτεμένη στέγη, όπου υπάρχει δυνατότητα, είναι μια σημαντική επένδυση, καθώς λειτουργεί ως φυσικό κλιματιστικό, μειώνοντας έως και 2 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στο εσωτερικό, ενώ το σπίτι αποκτά και έναν όμορφο κήπο, ιδανικό για τη φύτευση λαχανικών και λουλουδιών. Τα συστήματα εξοικονόμησης νερού προσφέρονται κυρίως για αυτόνομες κατοικίες, όπου μπορεί να κατασκευαστεί μια δεξαμενή για τη συλλογή και εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα μπορεί να τοποθετεί ένας μίνι βιολογικός καθαρισμός για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων και το πότισμα του κήπου. 
• Αν χτίζετε σπίτι από την αρχή, δώστε βάση στον προσανατολισμό του κτιρίου τοποθετώντας τους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας, π.χ. το σαλόνι, στον Νότο και τις κρεβατοκάμαρες στον Βορρά. Ετσι, θα σχεδιάσετε βιοκλιματικά την κατοικία σας, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος!
• Βάλτε αρκετό πράσινο στους εξωτερικούς χώρους, φυτεύοντας φυλλοβόλα πλατύφυλλα φυτά της περιοχής σας και αρωματικά βότανα. Εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, η βλάστηση απορροφά τους βλαβερούς ρύπους και δημιουργεί συνθήκες δροσισμού!