" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

-5/5. Κάνε κάτι απλό για...να Ελαχιστοποιήσεις το Ενεργειακό σου Αποτύπωμα

Οι καθημερινές ασχολίες, ο τρόπος ζωής και οι καθημερινές συνήθειες και νοοτροπίες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας, εκλύουν μεταξύ των άλλων σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην υπερθέρμανση του πλανήτη Γη. Η ενεργειακή επίπτωση-αποτύπωμα του καθενός μας μπορεί και πρέπει να μειωθεί -είναι άλλωστε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, ενώ οφείλουμε με απλούς τρόπους να συμβάλλουμε στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ως προς την κατανάλωση ενέργειας και των επιπώσεων της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κάνε απλά πράγματα, άλλαξε συνήθειες, σκέψου συνολικά για το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα:
-Αντικατέστησε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως στο σπίτι σου, με εκείνους που καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. ΄Ετσι, συμμετέχεις στη εξοικονόμηση πετρελαίου κατά 175 λίτρα και στην μείωση κατά μισό τόνο διοξειδίου του άνθρακα, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του λαμπτήρα.
-Ρύθμισε τον θερμοστάτη της κεντρικής θέρμανσης σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Είναι γνωστό ότι η διαφορά ενός βαθμού Κελσίου, μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 10%, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και διοξειδίου του άνθρακα.
-Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, έχει πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
-Για τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού επέλεξε ανεμιστήρα οροφής, τέντες στις βεράντες και πολλά φυτά στα μπαλκόνια και στις αυλές. Θα καταναλώνεις λιγότερο ρεύμα σε σχέση αν επέλεγες κλιματιστικό, ενώ η ατμόσφαιρα γίνεται περισσότερο ελκυστική και δροσερή.
-Σβήνουμε τις οικιακές συσκευές από τον διακόπτη, αντί να τις αφήνεις σε κατάσταση αναμονής. Είναι γνωστό ότι στην κατάσταση ναμονής οι συσκευές ευθύνονται για σπατάλη ρεύματος και έκλυση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την πρόσθετη κατανάλωση πετρελαίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
-Προτιμάμε οικιακές συσκευές με ενεργειακή απόδοση Α, καθώς καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ επέλεγε οικονομικό πρόγραμμα με γεμάτο το πλυντήριο ρούχων και πιάτων.
-Οφειλουμε να μην ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο συχνά, καθώς είναι πολύ ενεργοβόρα συσκευή. Φροντίζουμε επίσης να βρίσκεται μακρυά από πηγές θερμότητας, ενώ δεν το παραγεμίζουμε.
-Προτιμάμε ντόπια τρόφιμα, στηρίζοντας την εθνική παραγωγή και οικονομία, καθώς τα εισαγόμενα επιβαρύνουν το περιβάλλον με τις μεταφορές και την έκλυση σημαντικών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα.
-Προτιμάμε το πόσιμο νερό της βρύσης, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις στη χώρα μας, βρίσκεται σε αρίστη ποιοτική κατάσταση. Τα εμφιαλωμένα νερά επιβαρύνουν το περιβάλλον με πλαστικά, ενώ ξοδεύονται επιπλέον χρήματα.
-Προτιμάμε προϊόντα φρέσκα και βιολογικά, κρέας από ζώα ελεύθερης βοσκής και ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες ή τις ντόπιες ιχθυοκαλλιέργειες.
-Χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς εξοικονομούνται χρήματα, ενέργεια και έχουμε λιγότερες εκπομπές αέριων ρυπαντών προς το περιβάλλον. Αν είναι απαραίτητο το αυτοκίνητό σου για τις μετακινήσεις σου, μάθε να οδηγείς σύμφωνα με τους κανόνες της σωστής-αδοκίμως οικολογικής, οδήγησης. Και το ποδήλατο γίνεται πολλές φορές σημαντικό μέσο μετακίνησης με πολλά πλεονεκτήματα και για τη φυσική μας κατάσταση.
-Προτιμούμε πάντοτε την πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας, γιατί μπορούμε να τη χρησιμποιούμε αμέτρητες φορές και δεν επιβαρύνουμε (πλαστικά, χημικά, επομπές αέριων ρυπαντων) το περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις ιστοσελίδες:
http://www.minenv.gr/ ; http://www.ypan.gr ; http://www.theclimategroup.org/ ; http://www.medsoso.gr/ ; http://wwwclimate.wwf.gr/