" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- .......Φυτά και Ζώα Συρρικνώνονται;

(σταχυολόγηση από σχετικό άρθρο του http://www.in.gr - Η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα ζώα και τα φυτά μικραίνουν ). Τελευταίες μελέτες (περιοδικό Nature Climate Change) αναφέρουν ότι είδη φυτών και ζώων συρρικνώνονται. Για αυτή τη συρρίκνωση φαίνεται να είναι υπεύθυνη η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πριν από δύο χρόνια μια ανάλογη μελέτη σχετικά με τη συρρίκνωση ενός είδους προβάτου της Σκωτίας έκανε τον γύρο του κόσμου. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αυτού του προβάτου, το οποίο είναι σήμερα 5% μικρότερο κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 1985. Συγχρόνως διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι και οι πολικές αρκούδες έχουν χάσει μέγεθος. Αλλά και στην τελευταία αυτή ανασκόπηση αναφέρεται ότι το βάρος του σπιτοσπουργίτη έπεσε κατά ένα έβδομο μεταξύ του 1950 και του 1990. Στην ίδια περίοδο το βάρος ενός άλλου πτηνού, του Prinia gracilis που ζει στη βορειοανατολική Αφρική και στη νοτιοδυτική Ασία εμφάνισε μείωση κατά 26%. Πληθώρα ειδών όμως έχουν εμφανίσει συρρίκνωση. Μεταξύ των ''θυμάτων'', εμφανίζονται το βαμβάκι, το καλαμπόκι, οι φράουλες, τα χτένια, οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι κυπρίνοι, οι σολομοί του Ατλαντικού, οι ρέγκες , οι βάτραχοι, τα μυρμήγκια, τα ιγκουάνα, ένα είδος κοκκινολαίμη της Αυστραλίας, ένα είδος γλάρου της Νέας Ζηλανδίας, ο καλιφορνέζικος σκίουρος, ο λύγκας και ένα είδος αρουραίου μεγάλου μεγέθους που ζει στην Κεντρική και Βόρεια Αμερική.
Σύμφωνα με ένα από τα πειράματα που περιλαμβάνονται σε μια από τις σχετικές μελέτες, οι βλαστοί και τα φρούτα σε πολλά είδη φυτών χάνουν το 3% ως και το 17% του μεγέθους τους σε κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου. Επίσης σημειώνεται ότι, η αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου στη θερμοκρασία οδηγεί σε συρρίκνωση κατά 0,5% ως 4% σε ό,τι αφορά το μέγεθος του σώματος των θαλάσσιων ασπόνδυλων ζώων και κατά 6%-22%σε ό,τι αφορά το μέγεθος των ψαριών.
''Υπάρχει μια τάση μείωσης του μεγέθους ενός μεγάλου αριθμού οργανισμών – από φυτά ως μεγάλα σπονδυλωτά'', ανέφερε η Dr J.Serintan, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Alabama, USA, που συμμετείχε στη μελέτη και εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα συρρικνωμένα ζώα που συρρικνώνονται είναι ψυχρόαιμα. Γεγονός που σημαίνει ότι όσο πιο θερμό γίνεται το κλίμα, τόσο ταχύτερα λειτουργεί ο μεταβολισμός τους και τόσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνουν. Υπάρχει ένας νόμος της ζωολογίας, ο αποκαλούμενος κανόνας του Bergmann που συσχετίζει το γεωγραφικό πλάτος με το μέγεθος των ζώων. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα της ζωολογίας όσο περισσότερο κρύο κάνει σε μια περιοχή, τόσο μεγαλώνει το μέγεθος των ζώων.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και λέγουν μεταξύ των άλλων. ''Οι μεταβολές στο μέγεθος του σώματος των οργανισμών αποτελούν ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Όταν οι συνθήκες το ευνοούν, οι φυτικοί αλλά και οι ζωικοί οργανισμοί αυξάνονται σε μέγεθος ή αναπαράγονται με υψηλότερους ρυθμούς. Όταν αντιθέτως οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, τότε συμβαίνει το αντίθετο''. ''Εκτιμάτε, ότι τα περισσότερα είδη θα προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές και θα επιβιώσουν και επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για πανικό''.