
«Τα μανιτάρια λειτουργούν ως φυσικά συστήματα ανακύκλωσης των δασών. Απορροφούν τα συστατικά από τη νεκρή ύλη της φύσης και χωρίς αυτά τα δάση στην κυριολεξία θα σάπιζαν. Εμείς τα αντιμετωπίζουμε ως τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας», δηλώνει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας.
Οσοι έχουν επισκεφθεί τα Γρεβενά, από την πρώτη στιγμή νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια μανιταρούπολη, μια και το προϊόν αυτό κατέχει σημαντική θέση στην καθημερινότητα των κατοίκων. Μπορεί να καταναλωθεί ως έδεσμα, ενώ βρίσκεται ακόμη και ως γλυπτό στις περισσότερες πλατείες της πόλης. Ολα τα τοπικά προϊόντα των Γρεβενών έχουν ως βάση τα μανιτάρια, όπως η μανιταρομαγειρίτσα, η μανιταρόπιτα, ο μανιταροτραχανάς, το ποντιακό πλιγούρι με μανιτάρια, τα μανιτάρια τουρσί, τα αποξηραμένα μανιτάρια, λικέρ από μανιτάρι, ζυμαρικά με μανιτάρι, παστέλι με μανιτάρι, μέχρι και γλυκό κουταλιού μανιτάρι! Αξίζει να σημειωθεί πως, την περίοδο της Κατοχής του 1940 αλλά και του Εμφυλίου Πολέμου, οι κάτοικοι των Γρεβενών κατάφεραν να επιζήσουν τρώγοντας μανιταρόσουπα!