" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

-Σαμοθράκη: γιατί όχι ''Παγκόσμιο Πάρκο της Βιόσφαιρας''!

 «Παγκόσμιο Πάρκο Βιόσφαιρας» φιλοδοξεί να χαρακτηριστεί η Σαμοθράκη, καθώς κατατέθηκε σχετική αίτηση στην Unesco, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Η πρωτοβουλία, ανήκει στους ερευνητές του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, της καθηγήτριας και προέδρου M.F.Kovalski και του υποψήφιου διδάκτορα,  Λ. Ξενίδη, ενώ είχε και τη στήριξη του δήμου Σαμοθράκης. Σημειώνεται πως η μελέτη για να διερευνηθεί εάν η Σαμοθράκη πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα», χρηματοδοτήθηκε από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.
Το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και έχει στόχο την προώθηση μίας σχέσης ισορροπίας μεταξύ των ανθρώπων και της βιόσφαιρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Unesco δημιούργησε ένα παγκόσμιο δίκτυο από «πάρκα βιόσφαιρας», δηλαδή περιοχές που αποτελούν φυσικά οικοσυστήματα και στις οποίες διασφαλίζεται η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, μέσω της βιώσιμης χρήσης της.
Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» συμμετέχουν πάνω από 100 χώρες, ενώ περισσότερες από 450 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί «πάρκα βιόσφαιρας».
Η επίσημη αίτηση προς την UNESCO υπεγράφη από τον δήμαρχο Σαμοθράκης Γ. Χανό, τον πρόεδρο της Ελληνικής επιτροπής Άνθρωπος και Βιόσφαιρα Δρ.Μ. Σκούλο και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μ.-Α. Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο εγχείρημα.(Πηγή: http://troktiko.eu)