" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- 42000 Χρόνια Ψάρεμα

(Πηγή: Το Βημα και http://www.newpost.gr). Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα ερευνητών από την Αυστραλία οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος είχε εντρυφήσει στην τέχνη του ψαρέματος πολύ παλαιότερα από όσο πιστεύαμε. Η χρονολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι ο άνθρωπος ψάρευε και μάλιστα σε μεγάλα βάθη πριν από 42 χιλιάδες έτη ενώ εντοπίστηκε και ένα αγκίστρι ηλικίας 23 χιλιάδων ετών.    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η διατροφή του ανθρώπου από την θάλασσα ξεκίνησε πριν από περίπου 150 χιλιάδες έτη, αλλά αφορούσε μόνο την συλλογή και κατανάλωση οστρακόδερμων που βρίσκονταν σε ρηχά νερά. Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ανακάλυψαν όμως σε μια περιοχή του Ανατολικού Τιμόρ στον Ειρηνικό Ωκεανό ευρήματα που δείχνουν ότι ο άνθρωπος είχε καταφέρει να αναπτύξει μεθόδους ψαρέματος πριν από δεκάδες χιλιάδες έτη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ψαροκόκαλα από 23 διαφορετικά είδη ψαριών τα οποία είχαν αποτελέσει τροφή των κατοίκων της περιοχής. Η ραδιοχρονολόγηση των ευρημάτων έδειξε ότι ορισμένα από αυτά έχουν ηλικία 42 χιλιάδων ετών. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα ψάρια υπάρχουν τόνοι και άλλα είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εκεί είχαν ανεπτυγμένες δυνατότητες αλιείας.
Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και αγκίστρια, το αρχαιότερο εκ των οποίων έχει ηλικία 23 χιλιάδων ετών και είναι φτιαγμένο από όστρακο, ενώ άλλα εργαλεία ψαρέματος (αγκίστρια, καμάκια κ.α) έχουν ηλικία 12 χιλιάδων ετών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ντόπιοι έβγαιναν στα ανοικτά και ψάρευαν με κάποια πρώιμα είδη πετονιάς. «Είναι τα παλαιότερα ευρήματα αλιείας στον κόσμο» αναφέρει ο Ian McNiven, του Πανεπιστημίου Monash στην Μελβούρνη που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.