" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Βραβεία για τη Διαχείριση των Υδάτων - Υποδείγματα για υιοθέτηση


(πηγή:σταχυολόγηση από  http://www.palo.gr, energyPress). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε τα φετινά βραβεία του ευρωπαϊκού συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου του νερού. Οι έξι βραβευθέντες οργανισμοί επέδειξαν, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή "αριστεία ως προς τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων τους".
Οι φετινοί νικητές, που επελέγησαν μεταξύ 27 υποψηφίων, είναι οι εξής: α) Ιδιωτικός τομέας -Abwasserverband Anzbach Laabental (Αυστρία), Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Γερμανία), Neumarkter Lammsbrau Gebr. Ehrnsperger e. K. (Γερμανία), Lafarge Cement (Ηνωμένο Βασίλειο), β) Δημόσιος τομέας -  Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Ιταλία), Bristol City Council (Ηνωμένο Βασίλειο).
-Πολύ μικροί οργανισμοί Ιδιωτικού τομέα: Η Abwasserverband Anzbach Laabental (Αυστρία) είναι ένας σύνδεσμος καινοτόμων δημοτικών εταιρειών αποχέτευσης που ιδρύθηκε το 1972. Οι κοινότητες μέλη του καθαρίζουν τα λύματά τους κατά οικολογικά άρτιο τρόπο και προωθούν στο κοινό λύσεις διάθεσης αποβλήτων αβλαβείς για το περιβάλλον. Καταχωρίζουν σε μητρώα τους πάσης φύσεως ρυπαίνοντες πλην νοικοκυριών ώστε να αποφεύγεται η επικίνδυνη ρύπανση των υδάτων, τα δε μέλη του συνδέσμου συνεργάζονται μόνο με εγκεκριμένους προμηθευτές οι οποίοι αξιολογούνται ετησίως.
-Μικροί οργανισμοί Ιδιωτικού τομέα: H Riechey Freizeitanlagen GmbH & Co. KG (Γερμανία) εκμεταλλεύεται το πάρκο κατασκήνωσης και διακοπών Wulfenerhals στο νησί Fehmarn της Βαλτικής Θάλασσας. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης έχουν εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κύκλου νερού και σταθμό βιολογικής επεξεργασίας υδάτων που καθιστούν δυνατή την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων λυμάτων για το πότισμα του χλοοτάπητα των εκτάσεών τους. Έχουν επίσης εγκαταστήσει στους λουτήρες μηχανισμούς εξοικονόμησης νερού και χρησιμοποιούν μόνον βιοαποδομήσιμα υγρά καθαρισμού και πλυσίματος.
-Μεσαίου μεγέθους οργανισμοί Ιδιωτικού τομέα: H Neumarkter Lammsbrau Gebr. Ehrnsperger e. K. (Γερμανία) είναι ένα ζυθοποιείο που παράγει βιολογικές μπύρες και μη αλκοολούχα ποτά. Η εταιρεία εξοικονομεί νερό με τη χρήση των ομβρίων και ανακυκλωμένου νερού. Η Neumarkter Lammsbrau εκπαιδεύει τους υπαλλήλους της σχετικά με την εξοικονόμηση νερού και μεριμνά για την υπεύθυνη χρήση του νερού που αντλείται από φρέατα ιδιοκτησίας της εταιρείας. Επειδή χρησιμοποιούνται μόνον οικολογικές πρώτες ύλες, η εταιρεία δεν διοχετεύει παρασιτοκτόνα στα λύματά της.
-Μεγάλοι οργανισμοί Ιδιωτικού τομέα: Η Lafarge Cement (ΗΒ), ο μεγαλύτερος τσιμεντοπαραγωγός του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέθεσε ανεξάρτητες εργασίες αποτυπώματος νερού για τις επιπτώσεις των προϊόντων της σε συσχετισμό με ολόκληρο τον κύκλο ζωής του νερού. Αυτό οδήγησε σε καλύτερο βαθμό απόδοσης της χρήσης νερού στη διεργασία τσιμεντοπαραγωγής: 1,22 κυβ. μέτρα νερού ανά τόνο PCE (ισοδύναμο τσιμέντου Portland) το 2010, έναντι 0,142 κυβ. μέτρων νερού ανά τόνο PCE το 2011. Όταν η εταιρεία αναπτύσσει νέες ποιότητες τσιμέντου, υπολογίζει πλέον το απαιτούμενο νερό με βάση τις ανάγκες του τελικού χρήστη.
-Δημόσιος τομέας - Μικροί οργανισμοί : Η Comune di Tavarnelle Val di Pesa (Τοσκάνη, Ιταλία) απαιτεί να προβλέπονται σε όλα τα νεόδμητα κτίρια τεχνολογίες εξοικονόμησης ύδατος. Έχει επίσης καθιερώσει σχέδια βελτίωσης της γεωργίας ώστε να μειώσει τη διάβρωση των εδαφών και την επιφανειακή απορροή. Όταν λαμβάνει αποφάσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, προμήθειες και άλλες δραστηριότητες, το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει πλέον πτυχές διαχείρισης υδάτων, διοργανώνει δε περιβαλλοντική επιμόρφωση στελεχών του κλάδου της φιλοξενίας.
-Δημόσιος τομέας - Μεγάλοι οργανισμοί: Το Bristol City Council (ΗΒ) δίνει ώθηση σε συστήματα αποδοτικής χρήσης του νερού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η συλλογή των ομβρίων υδάτων, η βιώσιμη αποστράγγιση των εξωτερικών χώρων και η μειωμένη κατανάλωση νερού στο κηπουρικό πρόγραμμα της πόλης, με τα οποία η κατανάλωση νερού του Bristol μειώθηκε κατά 11% συγκριτικά με την περίοδο 2009/10. Η στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης περιλαμβάνει καίριες πολιτικές για τη διατήρηση των υδατικών πόρων. Η ποιότητα των επιφανειακών υδάτων των ποταμών σε όλη την πόλη έχει επίσης βελτιωθεί χάρη σε τοπικές πρωτοβουλίες.