" Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί, μήτε μάτην'' - Αριστοτέλης, 384-322 π.χ.
'' Tell me, I forget / Show me, I remember / Involve me, I understand '' - Ancient Chinese proverb ( 告訴我,我忘記了。告訴我,我記得。涉及我,我的理解 )

- Το Αποτύπωμά μας ......σε Άζωτο

(πηγή: http://www.newbeast.gr). Το αποτύπωμα άνθρακα του καθενός είναι ένας διαδεδομένος τρόπος να μετρήσουμε πόσο οικολογικός είναι ο τρόπος ζωής μας. Πλέον μπορούμε να υπολογίζουμε και το αποτύπωμα αζώτου μας, χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο, το N-Calculator.
Το καθαρό άζωτο είναι ένα ακίνδυνο αέριο που απαρτίζει σε ποσοστό 80% την ατμόσφαιρα, ωστόσο άλλες μορφές του αζώτου είναι ρυπαντικές και προκαλούν προβλήματα υγείας, όξινη βροχή, μόλυνση των υδάτων, ζημιές στις καλλιέργειες και κλιματική αλλαγή. Οι κύριες πηγές των μορφών αυτών είναι η αγροκαλλιέργεια και τα καύσιμα.
«Κάθε αγρότης γνωρίζει καλά πως τα αζωτούχα λιπάσματα είναι απαραίτητα για τις καλλιέργειες ή για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας χορταριού για τα βοοειδή» λέει ο καθηγητής Πωλ Ουάιτχεντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Ωστόσο, η υπερβολική χρήση τέτοιων λιπασμάτων έχει οδηγήσει στη ρύπανση των υδάτων. Η ρύπανση αυτή προκαλεί ανάπτυξη επιβλαβών φυκιών που καταπνίγουν κάθε μορφή ζωής στο νερό».Η καύση των καυσίμων εκλύει αέριο όξινο οξείδιο του αζώτου, το οποίο ερεθίζει τους πνεύμονες. Τα οχήματα είναι το κύριο πρόβλημα, που προκαλούν τα νέφη που καλύπτουν τις σύγχρονες μολυσμένες πόλεις. Τα οξείδια του αζώτου επίσης αντιδρούν με άλλες ρυπαντικές ουσίες και σχηματίζουν όζον. Αν και το στρώμα του όζοντος ψηλά στη στρατόσφαιρα μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, το όζον στο επίπεδο του εδάφους βλάπτει τους πνεύμονες, προκαλεί άσθμα και εμποδίζει την ανάπτυξη των σπαρτών και των δέντρων.
Η χρήση λιπασμάτων και η καύση των καυσίμων εκλύει επίσης νιτρώδες οξείδιο (Ν2Ο), ένα αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και που είναι 300 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Επίσης, όλες οι βασισμένες στο άζωτο ρυπαντικές ουσίες, όταν διαλύονται σε νερό σχηματίζουν νιτρικό οξύ, που βλάπτει τα φυτά και τα ζώα, ενώ οδηγεί σε όξινη βροχή και όξινα εδάφη και ύδατα.
Η Δρ. Κάρλι Στίβενς του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ ανέπτυξε το νέο εργαλείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, με σκοπό να καταστήσει γνωστό τον κίνδυνο. «Νομίζω πως η ρύπανση από το άζωτο τόσο στον αέρα όσο και στο νερό δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλων ειδών ρυπάνσεις», δήλωσε σχετικά. «Ελπίζω πως το εργαλείο θα κάνει τους ανθρώπους να δουν ότι αλλάζοντας ελάχιστα τις καθημερινές τους συνήθειες, μειώνουν δραστικά το αποτύπωμα αζώτου τους».
Αν εισαγάγετε τις διατροφικές σας πληροφορίες, όπως και τον τρόπο που μετακινείστε και πόση ενέργεια δαπανάτε στο σπίτι σας, ο N-Calculator θα υπολογίσει το αποτύπωμα αζώτου σας. Στη συνέχεια, θα δείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το μειώσετε – για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ή τρώγοντας λιγότερο κρέας. «Όσο περισσότερο κρέας τρώτε, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτύπωμα αζώτου σας» εξηγεί η Στίβενς. Τα αζωτούχα λιπάσματα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του χορταριού που τρώνε τα εκτρεφόμενα ζώα, και το περισσότερο άζωτο εκκρίνεται με τη μορφή κοπριάς. Όσο μεγαλύτερο είναι το ζώο, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτύπωμα αζώτου, διότι το ζώο χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να φτάσει στο απαιτούμενο βάρος, επομένως περισσότερο άζωτο χάνεται στην πορεία. Κατά συνέπεια, το μοσχαρίσιο κρέας παράγει διπλάσιο άζωτο από το χοιρινό, για παράδειγμα.
Ο N-Calculator χρησιμοποιείται ήδη σαν βοήθημα διδασκαλίας στα βρετανικά και στα αμερικανικά πανεπιστήμια και η Δρ. Στίβενς ελπίζει να χρησιμοποιηθεί και στα σχολεία. «Είναι ένας πραγματικά καλός τρόπος να κατανοήσει κανείς πώς το άζωτο προκαλεί ρυπάνσεις» προσθέτει.
Υπολογίστε
εδώ το αποτύπωμα άνθρακα